Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο CIE 2015

Στις 9-11 Οκτώβρη 2015 πραγματοποιήθηκε το επιστημονικό Συνέδριου CIE2015 (Conference on Informatics in Education, Συνέδριο για την Πληροφορική στην Εκπαίδευση) που διοργανώθηκε για 7η φορά από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την ΕΠΥ και εστιάζεται στην Πληροφορική, αλλά και στις ΤΠΕ στην εκπαίδευση.
Στα πλαίσια του Συνδρίου, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 στις 10:00 π.μ., έγινε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά η παρουσίαση της εργασίας «Adult Learners from the Ionian Islands of Corfu and Kefalonia Share Cultural Heritage on Wikimedia Commons and Wiktionary» (Ενήλικοι μαθητές δημιουργούν λήμματα για την πολιτιστική κληρονομιά των Ιονίων Νήσων στα Wikimedia Commons και Wiktionary).
Η εργασία που υποβλήθηκε στο συνέδριο συντάχθηκε από κοινού με τον εκπαιδευτικό κ. Μάριο Μαγιολαδίτη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας από κοινού με την καθηγήτρια κα. Μίνα Θεοφιλάτου του  Β” Εσπερινού Λυκείου  Κεφαλονιάς.
Εκεί παρουσιάστηκε το Σχέδιο Δράσης «Τα χωριά της Λευκίμμης στην Βικιπαίδεια» με φωτογραφίες που τράβηξαν εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και λήμματα που έγραψαν στα ελληνικά και στα αγγλικά προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτισμική κληρονομιά του νησιού μας.







***

The full paper is written in English:
The submission was published in Conference proceedings (ISBN 978-960-578-010-4)

We also provide:


Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Bullying - Σχολικός Εκφοβισμός

Στις 21 Οκτωβρίου παρακολούθησα διάλεξη με θέμα Bullying - Σχολικός Εκφοβισμός - Σχέση με δυσλεξία και διάσπαση προσοχής (ΔΕΠΥ). Ψυχο-κοινωνικές & Εκπαιδευτικές Συνέπειες.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έκανε το Δίκτυο Στήριξης Μαθητών "Οι Τρεις Ιεράρχες" σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Δυσλεξίας & Διάσπασης Προσοχής (ΔΕΠΥ) και την Ένωση Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ).

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Wikiexpedition & Edithon on Sharing Cultural Heritage

Here are the statistics of Wikiexpedition & Edithon that was held by Second Chance School of Corfu students. They took photos and wrote articles about their villages in an attempt to share the cultural heritage of their area. 

The tables are given in both Engish and Greek.

More on the matter you can find in Computer in Education 2015 conference.

Educators Marios Magioladitis and Mina Theofylatou wrote a paper entitled "Adult Learners from the Ionian Islands of Corfu and Kefalonia Share Cultural Heritage on Wikimedia Commons and Wiktionary".



Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

#thesswiki

Το Σαββατοκύριακο 26-27 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο του #thesswiki project και ενταγμένο στο πρόγραμμα των Δημητρίων πραγματοποιήθηκαν εκπαίδευση για τη Βικιπαίδεια και ξεναγήσεις για βικιπαιδιστές σε επιλεγμένα μουσεία της πόλης στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου.

Όπως γράφει και η ανακοίνωση του Wikipedia User Group Greece:

Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική – παρά την βροχή- και συμμετείχαν έμπειροι έλληνες βικιπαιδιστές, βικιπαιδιστές από την Βουλγαρία και την πΓΔΜ, επιμελητές μουσείων και αρχείων της Θεσσαλονίκης, μέλη κοινοτήτων όπως η SheSharp, και απλοί φίλοι της Βικιπαίδειας. Υπενθυμίζουμε ότι ένας από τους στόχους του #thesswiki είναι η ανάπτυξη λημμάτων για τη Θεσσαλονίκη σε όσο το δυνατό περισσότερες γλώσσες/Βικιπαίδειες.
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, και τις επόμενες ημέρες τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία (μουσεία και μνημεία) της πόλης, πινακίδες με QR codes όπου οι επισκέπτες θα λαμβάνουν στο κινητό τους πληροφορίες απευθείας στη γλώσσα τους μέσω της Wikipedia. Οι επισκέπτες δεν έχουν να κάνουν τίποτε περισσότερο πέρα από το να σκανάρουν με το κινητό τους το QR-code (χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή όπως το Barcode Scanner αν δεν υπάρχει ήδη στη συσκευή τους), και αυτό τους οδηγεί απευθείας στο λήμμα της Βικιπαίδειας που υπάρχει στη δική τους γλώσσα.
Μετά την κεντρική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά το project και τα δεδομένα του, και έγιναν παρουσιάσεις λειτουργιών της Βικιπαίδειας και συγγραφή λημμάτων από τους περισσότερο έμπειρους χρήστες, έγιναν ειδικές ξεναγήσεις για τους Βικιπαιδιστές. Η πρώτη ήταν ξενάγηση στις συλλογές του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από επιμελητή αρχαιολόγο του μουσείου. Ακολούθως έγινε μια ειδική ξενάγηση στα παρασκήνια και όλους τους χώρους του Βασιλικού Θεάτρου, όπου οι Βικιπαιδιστές έμειναν εντυπωσιασμένοι. Την Κυριακή έγιναν επικολλήσεις QR-codes και ξεναγήσεις στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στα οποία δόθηκε αρκετή έμπνευση για μελλοντική συγγραφή λημμάτων.

Στα πλαίσια αυτά έκανα μια σύντομη επίδειξη του πως μπορεί κάποιος να ανεβάσει μια φωτογραφία στο Wikimedia Commons, να βάλει tags και κατηγορίες κλπ.