Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Workshop με θέμα STEM και Εκπαιδευτική Ρομποτική

Την Παρασκευή 28/4/2017 στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΙΟΘΗΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και ώρα 7:30' μ.μ., στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, παρακολούθησα Σεμινάριο/Διάλεξη για εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων με θέμα: "ΜΕΘΟΔΟΣ STEM & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ".

Ομιλητές ήταν ο Γεράσιμος Πολυμέρης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Ιονίων Νήσων και ο Δημήτριος Θεοτόκης, PhD Καθηγητής Πληροφορικής.


Το σεμινάριο ήταν μια καλή αφορμή να γίνει μια σύνοψη πάνω σε σύγχρονα θέματα εκπαιδευτικής ρομποτικής και της μεθόδου STEM. Μας παρουσιάστηκαν επίσης βίντεο από την παρουσία των μαθητών του νησιού στο διαγωνισμό ρομποτικής, τα σχολικά πρότζεκτ που αναπτύχθηκαν με επίκεντρο τη ρομποτική, νέες και βραβευμένες ιδέες, το λογισμικό Scratch και πολλά άλλα.

Παρουσίαση στο 9ο Συνέδριο ΤΠΕ Σύρου (post-event report)

Η φιλόλογος Νεκτάρια Ιωάννου παρουσίασε την εργασία "CorfuPedia: Συντάσσοντας Λήμματα Τοπικής Ιστορίας για τη Wikipedia" στο 9ο Συνέδριο ΤΠΕ Σύρου.

Συγγραφείς της εργασίας είναι οι Μάριος Μαγιολαδίτης (μαθηματικός) και Νεκταρία Ιωάννου παρουσίασαν ακροθιγώς το σχέδιο δράσης CorfuPedia, ενα μαθητικό πρότζεκτ για την τοπική ιστορία της Κέρκυρας.

Το κοινό παρακολούθησε την παρουσίαση με πολύ ενδιαφέρον ενώ προέκυψαν και προτάσεις συνεργασίας για αντίστοιχα σχέδια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Παρουσίαση στο 5ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της ΑΣΠΑΙΤΕ (post-event report)

 Οι Μαρία Ηλιάδου (μεταφράστρια, διερμηνέας) και Μάριος Μαγιολαδίτης (μαθηματικός, υπ. διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου) παρουσίασαν στο πόστερ «Ανάλυση του μεταφραστικού εργαλείου της Βικιπαίδειας και χρήσεις στην εκπαίδευση» το -- οποίο είχαν ετοιμάσει μαζί με τον Κωνσταντίνο Σταμπουλή (φοιτητής Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο ΕΑΠ) -- στο 5ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία».

Η ομάδα ενισχύθηκε και από την παρουσία του Ηλία Ηλιάδη, έμπειρου εθελοντή Βικιπαιδιστή.

Στο χώρο το Wikimedia Community User Group Greece είχε στήσει stand και μοίραζε φυλλάδια για τη Βικιπαίδεια αλλά και για το "Wiki Loves Women".

Ο Μάριος Μαγιολαδίτης ενημέρωσε γυναίκες εκπαιδευτικούς για το "Why Women Don't Edit Wikipedia?" ένα πρότζεκτ χρηματοδοτούμενο από το Wikimedia Foundation το οποίο στοχεύει στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στη Βικιπαίδεια.




Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Το Corfupedia στο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας Κέρκυρας (post-event report)

 Μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Κέρκυρας παρουσίασαν το υλικό που ανέβασαν στη Wikipedia στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στην Κέρκυρα.

Περισσότεροι από 100 μαθητές και μαθήτριες συμβάλλουν στο CorfuPedia, ένα σχολικό σχέδιο δράσης που ανεβάζει λήμματα και φωτογραφίες από την τοπική ιστορία της Κέρκυρας στην παγκόσμια διαδικτυακή ελεύθερη εγκυκλοπέδια, τη Wikipedia.

Το project χρηματοδοτείται μερικώς από το Wikimedia Foundation και έχει την υποστήριξη του Wikimedia Community User Group Greece και του "Why Women Don't Edit Wikipedia?"

Τα θερμά μας συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στο σημερινό 7ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας και σε όλους και όλες που συνέβαλλαν και συμβάλλουν στην επιτυχία του project μας!
 

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Το Corfupedia στο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας Κέρκυρας

Μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Κέρκυρας θα παρουσιάσουν το σχολικό σχέδιο δράσης CorfuPedia στο 7ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στην Κέρκυρα την Πέμπτη 27 Απριλίου. Παρακάτω παρουσιάζουμε ένα σύντομο βίντεο που δημιούργησαν οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες. Πρόκειται για μια συνεργασία των σχολείων Εσπερινό ΕΠΑΛ , 7ο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Καστελλάνων, Εσπερινό ΓΛ, Γυμνάσιο με Λ.Τ. Σκριπερού, Γυμνάσιο Λευκίμμης, ΓΕΛ Αγρού, Γυμνάσιο με Λ.Τ. Αργυράδων, 2ο ΓΕΛ, Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών, συμμετοχή από υπ. διδάκτορες του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και με την υποστήριξη του Wikimedia Community User Group Greece και του «Why Women Don’t Edit Wikipedia?».

Το εγχείρημα χρηματοδοτείται μερικώς από το Wikimedia Foundation.

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Συμμετοχή στο 9ο Συνέδριο ΤΠΕ Σύρου

Το 9ο Συνέδριο για της ΤΠΕ θα διεξαχθεί στην Σύρο στις 28 – 30 Απριλίου.  Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν την Παρασκευή 28/4 το απόγευμα στις 17:00, συνεχίζουν το Σάββατο 29/4 για όλη τη διάρκεια της ημέρας και λήγουν την Κυριακή 30/4 στις 14:30 το μεσημέρι.

Σκοπός του συνεδρίου είναι ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός διάλογος αναφορικά με την εφαρμογή των «Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» (ΤΠΕ-Ε), καθώς και τις σύγχρονες πρακτικές έτσι όπως διαμορφώνονται στη σχολική πραγματικότητα. Ιδιαίτερα στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει τους/τις εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση ανάδειξης των θεμάτων διδακτικής μεθοδολογίας με την αξιοποίηση των ΤΠΕ.

Οι εκπαιδευτικοί Νεκταρία Ιωάννου (φιλόλογος) και Μάριος Μαγιολαδίτης (μαθηματικός) θα παρουσιάσουν την εργασία «CorfuPedia: Συντάσσοντας Λήμματα Τοπικής Ιστορίας για τη Wikipedia». Η παρουσίαση είναι μερικώς χρηματοδοτούμενη από το Wikimedia Foundation.

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Αφίσα στο 5ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο που οργανώνει η ΑΣΠΑΙΤΕ

Οι Μαρία Ηλιάδου (μεταφράστρια, διερμηνέας), Μάριος Μαγιολαδίτης (μαθηματικός, υπ. διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου) και Κωνσταντίνος Σταμπουλής (φοιτητής Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο ΕΑΠ) συμμετέχουν στο 5ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία» παρουσιάζοντας εργασία με θέμα «Ανάλυση του μεταφραστικού εργαλείου της Βικιπαίδειας και χρήσεις στην εκπαίδευση».

Η συμμετοχή γίνεται με χρηματοδότηση από το Wikimedia Foundation.

Την Κυριακή θα βρίσκονται στο συνεδριακό χώρο για να εξηγήσουν το εργαλείο στους ενδιαφερόμενους.