Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Wiki Loves Monuments 2016 στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε, το Σαββάτο 17 Δεκεμβρίου στο Innovathens (Τεχνόπολη), εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων και βράβευση των νικητών της πρώτης διεξαγωγής του Ελληνικούς σκέλους του διεθνούς φωτογραφικού διαγωνισμού Wiki Loves Monuments τον οποίο διοργάνωσε το Wikimedia Community User Group Greece.

Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους νικητές, να ακούσουμε την ιστορία κάθε φωτογραφίας και να παρουσιάσουμε τις δραστηριότητες του User group. 

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.








Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Βράβευση Wiki Loves Monuments 2016 στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε, το Σαββάτο 17 Δεκεμβρίου στο Innovathens (Τεχνόπολη), εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων και βράβευση των νικητών της πρώτης διεξαγωγής του Ελληνικούς σκέλους του διεθνούς φωτογραφικού διαγωνισμού Wiki Loves MonumentsΟι τρεις πρώτοι νικητές στο Ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού, έλαβαν βραβεία 400, 300 και 200 ευρώ. Στις δέκα υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη δόθηκε επίσης και από ένα πόστερ με την εικόνα με την οποία συμμετείχαν, ενώ όσοι βρίσκονταν μακριά και δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν θα το λάβουν ταχυδρομικά.
Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση των προσπαθειών και των ενεργειών που έγιναν από την οργανωτική επιτροπή για την διεξαγωγή του, και επίσης μέλη της κριτικής επιτροπής μίλησαν για την εμπειρία τους για την επιλογή των καλύτερων φωτογραφιών. Επισημαίνεται ότι η κριτική επιτροπή του ελληνικού σκέλους χρειάστηκε να ελέγξει και να αποτιμήσει πάνω από 2718 φωτογραφίες που υποβλήθηκαν μέσω του Wikimedia Commons, από 187 συμμετέχοντες, από τους οποίους οι 143, ή 76%, εγγράφηκαν στο Wikimedia Commons και τη Wikipedia μετά την έναρξή του διαγωνισμού.
Κατά την παράδοση των βραβείων οι νικητές μίλησαν επίσης για την εμπειρία και το έργο τους, και η εκδήλωση έκλεισε με ευχές και σχέδια για τον διαγωνισμό της επόμενης χρονιάς.

Κείμενο: blog.wikipedia.gr

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Workshop Βικιπαίδειας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, παρουσίαση/workshop για την Βικιπαίδεια στο πλαίσιο εκδήλωσης για την τέχνη των Υβριδίων, που διοργανώθηκε από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και την υποστήριξη του Wikimedia User Group Greece.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με συνοπτική ιστορική αναδρομή στις απαρχές των ψηφιακών μορφών τέχνης και των τεχνικών μέσων τους από τον Δημήτρη Γκινοσάτη, Επίκουρο Καθηγητή (ΑΣΚΤ), Δρ. Φιλοσοφίας & Αισθητικής, και ακολουθήθηκε από εισαγωγή στην Βικιπαίδεια και τον τρόπο επεξεργασίας της από τον Μάριο Μαγιολαδίτη, εισαγωγή στην χρήση πολυμέσων στην Βικιπαίδεια και την χρήση του Wikimedia Commons από τον Γιώργο Γιαννόπουλο, και εισαγωγή στην φιλοσοφία συνεισφοράς και τους κανόνες της Βικιπαίδειας από τον Κωνσταντίνο Σταμπουλή.
Την παρουσίαση παρακολούθησε κοινό περίπου 40 ατόμων, που συμμετείχε με πολύ εύστοχες ερωτήσεις και παρατηρήσεις, και εκδήλωσε ενδιαφέρον για συνεισφορά, ενώ μέρος του ξεκίνησε την συνεισφορά επιτόπου μετά από σύντομη καθοδήγηση στα πρώτα τους βήματα.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Βεβαιώσεις συμμετοχής στο Thesshack

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μαραθώνιος επεξεργασίας κώδικα (hackathon) με τίτλο ThessHack – Wikimedia Hackathon, Η διοργάνωση έγινε από το Wikimedia User Group Greece σε συνεργασία με τη SheSharp Greece, το ελληνικό τμήμα του Open Knowledge Foundation και το επίσημο φοιτητικό παράρτημα της ACM στο ΑΠΘ και με την υποστήριξη του Wikimedia Αυστρίας.

Σήμερα αποστείλαμε και ηλεκτρονικά της βεβαιώσεις συμμετοχής.

Συνολικά συμμετείχαν 85 άτομα.

Φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη δράση υπάρχουν στο Κοινό αποθετήριο της Wikimedia: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Thesshack_2016