Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

STEAM yourself with FLL για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Το Corfu TECH LAB και η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας καλούν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα S.T.E.A.M. yourself with FLL Κέρκυρας, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ρομποτικής που σχεδίασε το φιλεκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό αγαθοεργές σωματείο eduACT (Action for Education – Δράση για την Εκπαίδευση).

Ο στόχος του προγράμματος είναι να προσεγγίσεις έννοιες της Φυσικής, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Τεχνών και των Μαθηματικών με έναν παιγνιώδη τρόπο, κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας ένα ρομπότ.

Το σεμινάριο και η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοέμβρη.

Υπεύθυνος για την Κέρκυρα είναι ο Μάριος Μαγιολαδίτης. 

Received Google Developer Challenge Scholariship

I have been selected to receive Google Developer Challenge Scholarship 2017/2018 to the Android Basics track.

#GoogleUdacityScholars.

Thanks Udacity and Google Scholarship Team!

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Συμμετοχή στο Fosscomm 2017

Το Fosscomm (= Free and Open Source Software Communities  είναι το ετήσιο συνέδριο για το Ελεύθερο και Ανοιχτό Λογισμικό το οποίο οργανώνεται από τις Ελληνικές κοινότητες Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού. Σκοπός του συνεδρίου είναι η προώθηση της ιδέας του Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού και η σύσφιξη των σχέσεων της κοινότητας του. 

Το φετινό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 4-5 Νοέμβρη.

Στα πλαίσια του συνεδρίου οργανώνω workshop με τίτλο "Mediawiki and AutoWikiBrowser" όπου θα αναλυθούν τα βασικά στοιχεία του Mediawiki και του προγράμματος ελεύθερου κώδικα AutoWikiBrowser το οποίο αναπτύσσω μαζί με άλλους προγραμματιστές.

Πρόκειται για τη δεύτερη συμμετοχή μου στο συνέδριο. Η πρώτη ήταν το 2015 όπου συμμετείχα με 2 workshops (Δείτε: Fosscomm 2015 Αθήνα). Το ένα ήταν σε συνεργασία με το Βικιπαιδιστή Νίκο Παπαδημούλη.

Η φετινή συμμετοχή μου χρηματοδοτείται από το Wikimedia Foundation.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχει και ολόκληρο το Wikimedia Community User Group, στο οποίο συμμετέχω, για να ενημερώσει για τη Βικιπαίδεια. (Δείτε την αντίστοιχη συμμετοχή του 2015: Fosscomm 2015 Αθήνα - Συμμετοχή του Wikimedia Community User Group Greece)

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

WikiFemHack: Κάποια λόγια για το Hackathon


Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου η Wikimedia Community User Group Greece διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη editathon/hackathon σε συνεργασία με το Ίδρυμα Open Knowledge Greece και τη She Sharp με στόχο να εμπλουτιστεί η Βικιπαίδεια και τα συνεργατικά εγχειρήματα τόσο σε λήμματα όσο και σε κώδικα.

Βασικός στόχος της ημερίδας ήταν η προσέλκυση γυναικών, η ενημέρωσή τους και η αύξηση της συμμετοχής τους σε θέματα τεχνολογίας, στον προγραμματισμό και στη Βικιπαίδεια (την ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια). (Για περισσότερα πάνω σ' αυτό το θέμα και την ομιλία που έδωσα διαβάστε εδώ.)

Το Hackathon/Edithon διοργανώθηκε ταυτόχρονα και σε ξεχωριστό χώρο με τη βοήθεια εθελοντών από το Wikimedia Community User Group Greece και ενός προγραμματιστή του Wikimedia Foundation.

Στην αρχή της εκδήλωσης μια ομιλία με τίτλο "Κάποια λόγια για το Hackathon" στην οποία παρουσίασα το προηγούμενο χάκαθον που πραγματοποιήσαμε στην ίδια πόλη (ThessHack), την εμπειρία μας από αυτό και τους στόχους του φετινού χάκαθον, το πρόγραμμα της εκδήλωσης, κ.α.

Οι διαφάνειες της ομιλίας είναι διαθέσιμες online τόσο στο Commons όσο και στο Academia.edu.


Η συμμετοχή μου στο WikiFemHack χρηματοδοτήθηκε από το Wikimedia Foundation

WikiFemHack: Πως βλέπουν οι γυναίκες τη Βικιπαίδεια

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου η Wikimedia Community User Group Greece διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη μια ημερίδα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Open Knowledge Greece και τη She Sharp με στόχο να παρουσιαστεί το πρόβλημα των φυλετικών ανισοτήτων στην τεχνολογία (gender gap)

Βασικός στόχος της ημερίδας ήταν η προσέλκυση γυναικών, η ενημέρωσή τους και η αύξηση της συμμετοχής τους σε θέματα τεχνολογίας, στον προγραμματισμό και στη Βικιπαίδεια (την ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια).


Από τη μεριά μου έδωσα μια ομιλία με τίτλο "Πως βλέπουν οι γυναίκες τη Βικιπαίδεια" στην οποία ανέλυσα το πρόβλημα στην τεχνολογία και στη Βικιπαίδεια ειδικότερα. Στη συνέχεια δόθηκε μια σύνοψη των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενο από το Wikimedia Foundation προγράμματος με τίτλο "Why women Don't Edit Wikipedia?" και μια ανάλυση της έρευνας με ερωτηματολόγια που πραγματοποιήθηκε.


Οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη σχετική έρευνα.

Οι διαφάνειες της ομιλίας είναι διαθέσιμες online τόσο στο Commons όσο και στο Academia.edu.







Η συμμετοχή μου στο WikiFemHack χρηματοδοτήθηκε από το Wikimedia Foundation

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Workshop στο Ρέθυμνο με θέμα τη συμμετοχή των γυναικών στη Βικιπαίδεια

Το Σάββατο 14 Οκτώβρη στο Ρέθυμνο διοργανώθηκε Workshop με θέμα "Ενισχύοντας τη συμμετοχή των γυναικών στη Βικιπαίδεια".

Το workshop πραγματοποιήθηκε από τον Μάριο Μαγιολαδίτη (Wikimedia Community User Group) στα στα πλαίσια του προγράμματος με τίτλο “Why Women Don’t Edit Wikipedia?” με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από το πρόβλημα των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στην εργασία, στην τεχνολογία και στη Βικιπαίδεια.

Οι Διαφάνειες της παρουσίασης είναι διαθέσιμες μέσω του academia.edu και μέσω του Wikimedia Commons.

Στο workshop αναλύθηκε ο ρόλος της γυναίκες στο διαδίκτύο, στη Βικιπαίδεια, στα επαγγέλματα πληροφορικής κ.α.

Το “Why Women Don’t Edit Wikipedia?” είναι χρηματοδοτούμενο από το Wikimedia Foundation. Αντίστοιχες συναντήσεις γίνονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Η παραχώρηση του χώρου διεξαγωγής του workshop έγινε από τη Dr. Med. Dent. Γεωργία Βαρούχα.


Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Wikimedia CEE Meeting 2017: How we organised an online Wikipedia school for Educators


Τέλη Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία της Πολωνίας το Wikimedia CEE Meeting 2017. Πρόκειται για μια ετήσια συνάντηση Βικιπαιδιστών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην οποία καλέστηκα ως ομιλητής να πραγματοποιήσω 3 ομιλίες (γυναικείο ζήτημα, χάκαθον, εκπαίδευση).

Στις 23 Σεπτέμβρη πραγματοποίησα ομιλία με θέμα "How we organised an online Wikipedia school for Educators". Εκεί μίλησα για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Wikipedia στην Ελλάδα, για την εμπειρία μου από την οργάνωση ενός διαδικτυακού σεμιναρίου διάρκειας 8 βδομάδων το οποίο απευθύνονταν σε καθηγητές όλων των βαθμίδων.

Αναλυτικά, και στα αγγλικά, υπάρχει το σχετικό βίντεο:


Επίσης, οι διαφάνειες τις παρουσίασης είναι διαθέσιμες στο Wikimedia Commons και στο academia.edu:


Wikimedia CEE Meeting 2017: Working with feminist groups

Τέλη Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία της Πολωνίας το Wikimedia CEE Meeting 2017. Πρόκειται για μια ετήσια συνάντηση Βικιπαιδιστών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην οποία καλέστηκα ως ομιλητής να πραγματοποιήσω 3 ομιλίες (γυναικείο ζήτημα, χάκαθον, εκπαίδευση).

Στις 24 Σεπτέμβρη πραγματοποίησα ομιλία με τίτλο "Working with feminist groups" στην οποία μίλησα για το gender gap στην Ελληνική Βικιπαίδεια, για την εμπειρία μου από τα workshop, για το grant που έχω λάβει από το Ίδρυμα Wikimedia για να πραγματοποιήσω το πρόγραμμα "Why Women Don't Edit Wikipedia?" και τα διδάγματα από τη συνεργασία με φεμινιστικές και γυναικείες ομάδες.

Στην ομιλία υπήρξε εξαιρετικό ενδιαφέρον από Βικιπαιδίστριες που έχουν πραγματοποιήσει αντίστοιχα προγράμματα και ανταλλαγή απόψεων σε όλο το εύρος των ζητημάτων και των δυσκολιών που αντιμετώπισα.

Τέλος, παρουσίασα τα πρώτα αποτελέσματα από τη σχετική έρευνα σε γυναίκες με θέμα τη Βικιπαίδεια αλλά και γενικότερα το διαδίκτυο.

Αναλυτικά, και στα αγγλικά, υπάρχει το σχετικό βίντεο:




Οι διαφάνειες τις παρουσίασης είναι διαθέσιμες στο Wikimedia Commons και στο academia.edu:



Wikimedia Hackathon goes CEE What we learned from pre hackathons across the region

Στις 24 Σεπτέμβρη πραγματοποίησα μια μικρή επισκόπηση του χάκαθον που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (ThessHack) στα πλαίσια του Wikimedia CEE Meeting 2017 στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Πρόκειται για μια ετήσια συνάντηση Βικιπαιδιστών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην οποία καλέστηκα ως ομιλητής να πραγματοποιήσω 3 ομιλίες (γυναικείο ζήτημα, χάκαθον, εκπαίδευση).

Στη συγκεκριμένη σύντομη παρουσίαση μίλησα για τα διδάγματα από αυτή την εμπειρία. Στην ίδια συνεδρία παρουσιάστηκε το σύνολο των 5 pre-hackathon που πραγματοποιήθηκαν ως προετοιμασία του κεντρικού Wikimedia Hackathon στην Αυστρία όπου είχα τη χαρά να πάρω μαζί μου δυο φοιτητές με πλήρη υποτροφία προσφορά του Wikimedia Αυστρίας.


Ολόκληρη την παρουσίαση μπορείτε να βρείτε στο βίντεο που ακολουθεί. Μπορείτε επίσης, να δείτε και όλες τις σχετικές διαφάνειες στο Wikimedia Commons.




Μια παρουσίαση των στόχων της ομιλίας βρίσκεται εδώ:


Wikimedia Hackathon goes CEE: What we learned from pre-hackathons across the region


Διαφάνειες εμπλουτισμένες με φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε εδώ: