Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μαραθώνιος επεξεργασίας κώδικα (hackathon) με τίτλο ThessHack – Wikimedia Hackathon, Η διοργάνωση έγινε από το Wikimedia User Group Greece σε συνεργασία με τη SheSharp Greece, το ελληνικό τμήμα του Open Knowledge Foundation και το επίσημο φοιτητικό παράρτημα της ACM στο ΑΠΘ και με την υποστήριξη του Wikimedia Αυστρίας.
Στόχος του ThessHack ήταν να βελτιωθεί η λειτουργία της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας Wikipedia και των σχετικών ιστοτόπων που την υποστηρίζουν λειτουργικά, να διορθωθούν προβλήματα και να δημιουργηθούν νέα εργαλεία που θα κάνουν περισσότερο διαθέσιμο το περιεχόμενό της ή ευκολότερη τη συνεισφορά σε αυτήν.
Η εκδήλωση ήταν χωρισμένη σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος, μέρος μέσω ομιλιών με διαφάνειες δόθηκε η ευκαιρία και δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τις τεχνικές πλευρές της Wikipedia από προγραμματιστές, να εμβαθύνουν στις σχετικές τεχνολογίες (Mediawiki API, python, κλπ.) αλλά και γενικότερα στη φιλοσοφία του ανοιχτού κώδικα και της ανοιχτής γνώσης.
Στο δεύτερο μέρος, σε ομάδες οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, με βοήθεια και καθοδήγηση, να δοκιμάσουν στην πράξη αυτές τις τεχνικές πλευρές και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες και σε άλλα πεδία. Ακόμη και συμμετέχοντες χωρίς προγραμματιστικές γνώσεις μπόρεσαν να βοηθήσουν σε πεδία όπως τη μετάφραση και προσαρμογή του λογισμικού της Βικιπαίδειας.
Η
συμμετοχή ήταν μεγάλη αν λάβουμε υπόψη και το εξειδικευμένο θέμα, και
συμμετείχαν περίπου 100 άτομα. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά
και ενθαρρυντικά καθώς προγραμματιστές χωρίς προηγούμενη ιδιαίτερη τριβή
με τις εφαρμογές της Βικιπαίδειας μπόρεσα να κατανοήσουν το πως
λειτουργούν και να διορθώσουν μικρά σφάλματα, δείχνοντας ικανότητες στο
να συνεισφέρουν σε συνεργασία με άλλους. Επίσης αρκετοί ξεκίνησαν να
δημιουργούν νέες λειτουργίες ή διαμόρφωσαν ιδέες που ενδέχεται να
αναπτυχθούν μελλοντικά.
Στους δυο προγραμματιστές με τη
σημαντικότερη συνεισφορά που έδειξαν δεξιότητες στο να διαβάζουν και να
διορθώσουν κώδικα που μέχρι εκείνη τη στιγμή τους ήταν άγνωστος, δόθηκαν
υποτροφίες για να συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο προγραμματιστών Wikimedia Hackathon 2017
στην Βιέννη το Μάιο 2017. Σε δυο φοιτητές προγραμματιστές δόθηκαν
συμμετοχές στο συνέδριο τεχνολογίας Voxxed Days στη Θεσσαλονίκη. Δόθηκαν
επίσης αναμνηστικά μπλουζάκια.Υποτροφία για συμμετοχή στο Wikimedia Hackathon 2017 στη Βιέννη κέρδισαν οι:
- Οδυσσέας Κρυσταλλάκος
- Φώτης Τσαλαμπούνης
- Παναγιώτης Καρατάκης
- Γιάννης Πιέρρος
Ευχαριστούμε όλους τους συνδιοργανωτές, το Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για την παραχώρηση του χώρου και το e-FOOD.gr για την χορηγία φαγητού. Σημειώνουμε ότι ήταν το πρώτο wiki hackathon που έχει οργανωθεί στην Ελλάδα, και διεθνώς το πρώτο τοπικό hackathon που είναι συνδεδεμένο με το διεθνές ετήσιο Wikimedia Hackathon. Η επιτυχία της διοργάνωσης μας προϊδεάζει για σημαντικές συνεισφορές Ελλήνων προγραμματιστών, αλλά μας προτρέπει και για ακόμη μεγαλύτερες εκδηλώσεις πάνω σε αυτό τον τομέα.
Κείμενο: blog.wikimedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου