Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Wikimedia Conference 2018

Το διάστημα 20-22 Απριλίου βρέθηκα στο Βερολίνο για να παρακολουθήσω το Wikimedia Conference 2018 (WMCON18) ως εκπρόσωπος του Wikimedia Community User Group Greece. Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση οργανωμένων κοινοτήτων Βικιπαιδιστών από όλο τον κόσμο.



Του/της UG-GE [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], από τα Wikimedia Commons

Κυρίαρχο ζήτημα του συνεδρίου ήταν η χάραξη της στρατηγικής του κινήματος Wikimedia. Το Wikimedia Deutschland το οποίο είχε την ευθύνη της οργάνωσης του συνεδρίου. Το πρόγραμμα εξελίχθηκε με βάση τέσσερις άξονες: α) συζήτηση σε θέματα στρατηγικής, δηλαδή συζήτηση για τις προοπτικές του κινήματος με στόχο να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή τη μοναδική εμπειρία παγκόσμιας συνάντησης, β) Ανάπτυξη ικανοτήτων και μάθηση. Να μάθουμε από τα λάθη και τις επιτυχίες του άλλου, αλλά να βρούμε τα περιθώρια βελτίωσης των ικανοτήτων μας, γ) τη διεξαγωγή οργανωμένων κοινωνικών δραστηριοτήτων μέσω ενός ασφαλούς χώρου σε μια δημιουργική, ατμόσφαιρα που θα επιτρέπει ένα καλό, αποτελεσματικό περιβάλλον εργασίας που θα φέρνει σε επαφή αρχάριους με έμπειρους χρήστες και δ) τη συζήτηση διαδικαστικών θεμάτων.

Το Wikimedia User Group συμμετείχε στο συνέδριο με δυο πόστερ όπου έδειχναν πτυχές της πλούσιας δράσης που είχε τον τελευταίο χρόνο: α) Το σχολικό σχέδιο δράσης Corfupedia, το οποίο είχε ως κέντρο τη Wikipedia, συνέβαλλε στη συγγραφή λημμάτων για την τοπική ιστορίας της Κέρκυρας, κινητοποίησε δεκάδες καθηγητές και μαθητές και τελικά βραβεύτηκε και αναγνωρίστηκε ως ένα από τα κορυφαία σχολικά πρότζεκτ της περσινής χρονιάς. β) Τα διαδικτυακά σεμινάρια εκμάθησης της Wikipedia τα οποία παρακολούθησαν δεκάδες εκπαιδευτικοί.

Για μια αναλυτική επισκόπηση κάποιων από τις ομιλίες του συνεδρίου διαβάστε εδώ το κείμενο του Γιώργου Γιαννόπουλου.



Μάριος Μαγιολαδίτης (User:magioladitis)
Wikimedia Community User Group Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου