Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Το CorfuPedia στο Μαθητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Δημιουργικότητας Ιονίων Νήσων

Πολυπληθής ήταν η παρουσία των μαθητών και των μαθητριών της #CorfuPedia στην τελική φάση του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας και Δημιουργικότητας Ιονίων Νήσων. Το σχέδιο δράσης διακρίθηκε ανάμεσα στα πιο καινοτόμα σχέδια και όσοι και όσες συμμετείχαν έλαβαν τιμητικό έπαινο για τη συνεισφορά τους.

Η CorfuPedia είναι ένα μαθητικό project που ο βασικός σκοπός του είναι να εισαγάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες στη Wikipedia (Βικιπαίδεια), μέσω της δημιουργίας άρθρων (λημμάτων) για την ιστορία του μέρους στο οποίο ζουν.

Το project λαμβάνει χώρα από τον Νοέμβριο του 2016 στην Κέρκυρα. Η Κέρκυρα έχει αναφορές από αρχαιοτάτους χρόνους και πολλές σημαντικές προσωπικότητες της ανθρώπινης και ελληνικής ιστορίας, από τον Οδυσσέα έως τον Ωνάση και από τον Θερβάντες ως τον Durrell, πέρασαν ένα διάστημα της ζωής τους στο νησί. Επίσης οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί κατά τη διάρκεια της κατοχής του νησιού άφησαν σημαντικά μνημεία τα οποία αποτελούν ακόμα και σήμερα ζωντανή ιστορία του τόπου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα συνεργαζόμενα σχολεία πρότειναν το project στους καθηγητές τους, αφού είχαν ήδη γνωρίσει τη Βικιπαίδεια και είδαν ότι δεν υπάρχουν πολλά λήμματα που να αναφέρονται στην τοπική ιστορία. Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν την CorfuPedia. Ένα μαθητικό project της Wikipedia. Γνήσια άρθρα, λήμματα, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, υπερσύνδεσμοι (μπλε και κόκκινοι σύνδεσμοι) καθώς και γραφήματα και πίνακες συγκεντρώνονται, οργανώνονται, αξιολογούνται και δημοσιεύονται από τους μαθητές. Κατά τη διάρκεια του project, οι μαθητές που συμμετέχουν γνωρίζουν τις αξίες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της συμμετοχής σε ένα μεγάλο έργο που μεταφέρει τις βασικές αρχές της Wikipedia αλλά και την ιστορία της Κέρκυρας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το εγχείρημα χρηματοδοτείται μερικώς από το Wikipedia Foundation και υποστηρίζεται από το Wikipedia Community User Group Greece και το «Why Women Don’t Edit Wikipedia?».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου