Το Σαββατοκύριακο 13-14 Μάη βρέθηκα στα Τίρανα, την πρωτεύουσα της Αλβανίας για να συμμετάσχω στο OSCAL '17 ένα συνέδριο ανοιχτού κώδικα με τη συμμετοχή κοινοτήτων όπως η Fedora, η Mozilla, το OpenStreetMaps κ.α.
Εκπροσώπησα την κοινότητα των Βικιπαιδιστών και οργάνωσα ένα workshop - ομιλία με θέμα "AutoWikiBrowser: Dealing with data sets" δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντας να δουν ότι μπορούν αναπτύξουν εργαλεία και προγράμματα ανοιχτού κώδικα πάνω στο Mediawiki.
Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω άτομα από την κοινότητα των Βικιπαιδιστών της Αλβανίας καθώς και Βικιπαιδιστές από άλλες χώρες που ήρθαν στο συνέδριο. Έμαθα ότι η αλβανική κοινότητα οργανώνει Wikimedia Weekend εδώ και 3 χρόνια.
Έκανα συζητήσεις με άτομα από τις κοινότητες της Fedora και της Mozilla πάνω σε ζητήματα οργάνωσης συνεδρίων, ζητήματα ανοιχτού κώδικα, λογισμικού κ.α.
Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο έκανε και επίδειξη λειτουργίας 3D printing.
Όλες οι ομιλίες και τα workshop πραγματοποιήθηκαν στο Ινστιτούτο Harry Fultz, το οποίο είχε διαμορφωθεί κατάλληλα με το χώρο των stands να είναι ακριβώς έξω από το χώρο των περισσότερων ομιλιών και με τον χώρο των εργαστηρίων σε διπλανό κτήριο. Οι διοργανωτές παρείχαν mobile app με όλα τα events και το telegram χρησιμοποιήθηκε για την επίλυση άμεσων ερωτήσεων και ξαφνικών αλλαγών στο πρόγραμμα.
Οι διαφάνειες της ομιλίας μου είναι διαθέσιμες πατώντας στην παρακάτω εικόνα:
Παρακολούθησα ομιλία για το θέμα του copyright, το data security, το privacy και συμμετείχα σε ένα cryptoparty στο οποίο έγινε επίδειξη δημιουργίας λογαριασμού email με PGP και άλλα.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε Wikimedia meetup όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα του Wikimedia Movement.
Επίσης συναντήθηκα με τον Dimitar Dimitrov, Wikimedian ο οποίος εργάζεται στις Βρυξέλλες προωθώντας θέματα Ανοιχτής Γνώσης.
Ήταν η πρώτη φορά που συμμετέχω σε Διεθνές Συνέδριο Ανοιχτού Κώδικα το οποίο δε διοργανώνεται από το Wikimedia Foundation. Στο παρελθόν είχα συμμετάσχει σε συνέδριο της Fosscomm στην Αθήνα και σε πολλά Διεθνή Συνέδρια που είχαν διοργανωθεί από το ίδιο το Wikimedia Foundation. Η ατζέντα των συζητήσεων ήταν σαφώς διαφορετική, με πολύ πιο ευρύ φάσμα αναζητήσεων και νέων δεδομένων. Ελπίζω αυτή η εμπειρία να επαναληφθεί και του χρόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου